Sabtu, Oktober 17, 2009

tersingkap yang tak disedari...

assalamualaikum... lame xde post baru dalam ni. so, sebelum ana nk spm, izinkan ana meluahkan sikit rasa hati ni...
hari tu ana terdengar cerita, pihak badar 2010 buat kultim di sepintar. alhamdulillah, perkara yang bagus, dah lama pun kita tak buat. pastu timbul satu isu, yang mengatakan suara perempuan itu aurat jika sampai menggoda lelaki!
betul ke? lalu terjadilah perdebatan antara pihak banin dan banat.
bangunlah tokoh nilam mengatakan suara perempuan tidaklah aurat lagi jika dah beramai-ramai. mungkin. sebab dia pernah jumpa dalam buku. ana secara peribadi sokong pernyataan tu, tapi tak tahulah hukum sebenarnya(logiknya, ade ke suare pompuan jadi menggoda kalau die jerit ramai2?).tapi bagi ana, ada isu lagi penting yang harus kita bangkitkan. iaitu lengan! memang ana seorang yang rabun, tapi ana tahu apa yang ana nampak tu realiti. ana lihat pemudi2 kita sekarang suka melipat2 lengan menampakkan lengan yang menawan tu. bukankah elok itu ditutup kerana jelas menunjukkan itu adalah aurat! kelakarnya bukan isu itu yang dibangkitkan, tapi suara, yang orang kata ada khlaf pada hukumnya. kalau tergoda, baru dikira aurat. macam mana nak tahu lelaki itu tergoda atau tidak? lalu lelaki dipersalahkan kerana tidak mengawal nafsu. ingat, lelaki bersalah apabila dia tidak dapt mengawal nafsu sedangkan perempuan itu bersalah sejak dari dia mengalunkan suaranya lagi!
kita ketepikan isu khilaf ini seketika.

bagaimana kita nak membendung isu aurat yang jelas di depamn mata tak setel lagi?
kritikalnya keadaan sekarang, sehingga ana pernah lihat ada seorang wanita ni, dia vbaca quran dlam kelas sambil kain di lengannya dilipat menampakkan auratnya! baik x payah! ape kejadah la ko buat macam tu. dah macam neutralisation. dapat dosa, dapat pahala. last2 dapat garam! huhu. jadi , ini macam nak kata, perempuan sepintar,especially macam dah lupa kawasan itu adalah aurat. mengapa dibuka sesuka hati?
"biarlah,ini lengan aku!"...
maaaf kak, itu lengan Allah. Allah yang bagi pinjam. jangan kerek. kang hilang xpasal je. so, dah tau itu milik Allah, kita kenalah ikut syarat pemakaiannya, betul x? renung2kan dan selamat beramal!!!

Tiada ulasan: