Isnin, November 30, 2015

PESANAN RINGKAS



Ustadz Umar Timilsani berkata, pada suatu kesempatan saya pergi bersama Imam Shahid ke Kota Thukh di Qalyubia. Undangan meriah dan jeritan jeritan riuh. Di perjalanan Imam Shahid bertanya kepadaku,

"Apa pendapat mu tentang acara tadi ?"

Saya menjawab, terlalu bising dan suara suara keras itu tidak membuatkan aku senang.

Imam Shahid berkata, "Dengar, kita mengikut jejak Rasulullah saw, baginda mendatangi orang orang di pasar dan tidak mendapatkan sambutan kecuali gangguan. Mari kita bersabar atas lambatnya respon yang baik. Sungguh andai kita bisa merekrut satu orang saja antara ribuan orang itu nescaya hal itu lebih baik dari dunia seisinya"


Begitulah telitinya angkatan orang beriman yang jernih hati mereka menelusuri tinggalan-tinggalan generasi pertama dan meneladani perjuangan Rasulullah SAW. Cukup jika yang terbina daripada tangan tangan kita seorang waris dakwah yang beramal di lapangan dan sanggup berhadapan dengan celaan, berbanding berpuluh puluh mengikut yang mengangkat tangan ingin bersama, tetapi kosong intinya. Mereka hanya bising di alam maya dan mengeruhkan keadaan tatkala senyap adalah berlian.

Imam Syahid juga pernah berpesan dalam satu kesempatan;

“Kam fiina walaisan minna. Kam minna walaisa fiina”

Betapa banyak ada bersama kita, tetapi bukan dalam kalangan kita. Dan betapa banyak yang dari kalangan kita tetapi tidak bersama kita”

Beliau mengajarkan dakwah ini adalah ikatan ruh dan akidah. Bukan pagar nama, geografi, keturunan apatah lagi garisan garisan sempit yang lain.

Pewaris dakwah yang dimaksudkan adalah rijal.

Begitulah akh, yang kita fahami. Kerja kita tidak pernah keluar daripada tujuan utama ini, sementara masa masih belum mengisyaratkan apa-apa.

Di satu kesempatan meneliti ayat ayat Quran, betapa banyak sebenarnya cerita pewarisan yang kita temui. Antaranya mari kami nukilkan;


Atau apakah telah kamu me­nyaksikan seketika telah dekat kepada Ya'qub kematian, tatkala dia berkata kepada anak-anak-nya: Apakah yang akan kamu sembah se­peninggalku ? Mereka men­jawab: Akan kami sembah Tuhan engkau dan Tuhan bapak-bapakmu, Ibrahim dan Ismail dan Ishaq yaitu Tuhan Yang Tunggal, dan kepada­Nyalah kami akan menyerah diri (Muslimin)
(Al Baqarah :133)


Para Anbiya’ sangat merisaukan apakah yang bakal berlaku kepada zuriat mereka tatkala mereka akan pergi menemui Sang Pencipta Allah swt. Begitupun seluruh hidup mereka telah dicurahkan supaya agama yang indah beserta makna-maknanya ini terus kekal dalam dada-dada manusia, mereka seakan tidak pernah merasa senang dan berpuas hati. Sehingga di saat malaikat maut datang menyapa, sekali lagi isu pewarisan agama ini menjadi concern mereka.

Begitulah yang kita pelajari.

Bagaimana dengan gerakan dakwah kita?

Di satu kesempatan yang lain, kami sering duduk bersama-sama dan memikirkan hal ini. Meskipun ternyata dalam kalangan yang duduk dan berfikir itu masih belum memiliki sebarang zuriat biologi, akan tetapi dakwah mengajarkan kita bahawasanya perjuangan ini rahimnya adalah tarbiyah. Dan anak-anaknya tidak dipagari oleh hubungan darah semata-mata. Maka siapakah yang telah lahir daripada tangan-tangan kita?

Sudahkah kita membina dan melahirkan rijal?

Atau kita sekadar syok sendiri dengan angka yang tidak bertambah dan melebar. Nukilan kali ini tidak perlu terlalu panjang. Cukuplah sekadar beberapa baris ayat yang mengajak seluruh ahli keluarga kita yang besar ini mengambil manfaat tatkala masing-masing sedang sibuk menapaki bumi ini dan membawa beban firmanNya.


Sesungguhnya kata-kata yang baik itu kekal dan berpanjangan, kerana ia terhubung dengan al haq. Dan siapakah yang lebih baik kata-katanya daripada orang yang mengajak kepada Allah?

Sabtu, Ogos 15, 2015

"WHAT MATTERS MOST.."



“Qassim….”

“Saya cikgu ”

“Yeusoff..”


“Syahid cikgu!”
           
             “Abdullah..”

“Dibom cikgu!”

“Umar..”

“Syahid juga cikgu”

“Salman.”

“Ditawan cikgu”


Uwais memerhati ke hadapan kelas. Makin hari makin berkurang. Satu persatu anak didiknya syahid. Syahid di jalan paling mulia.
Anak-anak Gaza.


------------


“Danial..”

“Tak hadir cikgu, mabuk”

“Lutfi..”

“On the way cikgu”

“Fais..”

“Katanya kucing meninggal cikgu..”

“Sarah..”

“Baju lupa nak basuh cikgu..”


Berahim menarik nafas resah. Apa nak jadi dengan budak budak ini. Getus hatinya. Makin hari makin menjadi. Penat. Setelah penat berdiri, dia duduk sejenak. Dia memerhati satu persatu saki baki yang tinggal. Lemah.

Anak-anak bangsaku


---------------------



Selingan.


----------------------

“Im, is it possible kita boleh tinggalkan semua jahiliyyah kita tu?”

“Depends..” Im teguk air putih tu dua kali. Sekali lagi. “By the way, ni soalan ke cadangan?” Melawak.

“Kau rasa?”

“Well..”

“Soalan. Possible tak?”

“Kau rasa?”

“Entah.. Aku tanya kau, kau pula tanya aku”

“Kan aku dah cakap. It depends..”

“Depends on?”

Senyap.


Aman scroll lagi laman mukabuku. Down. Again and again. Tiada notis keluar pun. Tapi dia scroll lagi. Rasa kekosongan. Rasa something wrong. Ada something that haunts his mind. Not a good feeling. Not a good one. And he is seeking for the answer. To the unknown feeling.

“By the way, why so sudden?”

“Aku terfikir. Tiba-tiba”

“I have the same thought bro” Im pandang Aman. Aman pandnag Im balik. Dua-dua mata bertentang. Bertukar perasaan.

Aman tutup laptop. Tarik nafas. Tunduk.
Capai msuhaf.

“Lepas fikir-fikir, tak possible kan?”

“Hujah kau?”

“Yela. Dah settle satu, yang lain pulak datang. Jahiliyah ni berubah-ruba bentuk. Yang dulu pun tak settle settle, ada pula yang lain”

“Agree..”

“Satu hal. Aku dah cuba tinggalkan benda-benda ni, aku dah cuba, tapi tak boleh la Im. What do you think?” Aman mengeluh.

“Bak sini Quran tu”


Im buka zip. Diselak Quran tu.

“Kau nak cakap ini semua ujian kan? Cliche”

“Hmm. kau pun tahu kan. By the way sape yang cliché sekarang? Quran ?”


“Dan sungguh, Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka Allah pasti mengetahui orang-orang yang benar dan pasti mengetahui orang-orang dusta”


“Man, aku nak tanya kau, selama ni kita duk tadabur pasal ujian, kau rasa kenapa Allah uji hambaNya?”

“Kau ni nak uji aku ke ape?”

“Just answer me..”

“Macam ayat tu cakap la, untuk tahu siapa yang beriman, siapa yang tidak.”

“Tu jawapan kau? Final?”

“Salah ke”


Im tutup mushaf. Tadi dia berhenti di surah al ankabut. Surah yang sarat mesej pasal ujian. Im remain silent. Aman too. Waiting for each other to start first.


“Kalau kita fikir balik kan, buat apa Allah nak uji? Bukankah Allah tu Maha Mengetahui? Tak kan lepas dah uji baru Allah tahu kita ni benar ke tidak?”

Im lontarkan pandangan.
Bernas.

“Habis tu? Salah la statement Quran ni?”

“Tak la, kita yang mungkin salah tafsir”

“So, what’s you interpretation”

“Hmm.. kau rasa?”

“Alih-alih aku je yang kena rasa, tak best la”

“Ok. Sebenarnya Allah memang dah tahu kita ni, hamba-hamba Dia yang mana betul betul beriman dan yang mana tidak. Ujian ni, Allah nak bagi hint kat kita, supaya kita sendiri yang muhasabah. Allah nak suruh kita gred kan kita ni, hamba Gred A plus ke, A minus ke, B plus ke atau  Fail ke. Macam tu”

“Hmm”

“So do you get me?”

“Get what?”

“Jahiliyah tu, Allah turunkan supaya kita bley gred kan diri kita”

“So, kau nak cakap it’s not possible la seseorang itu boleh zero jahiliyah?”

“Entah..”

“Eish kau..”

“By the way, soalan kau tu, that does not even matter pun kan”

“Which means..?”

“What matters most, kita ni Gred brape?

Selasa, Julai 28, 2015

DOA DOA LEJEN (1)




Dalam al Quran ada sangat banyak doa yang dilantunkan oleh para Anbiya’ di sepanjang sejarah kemanusiaan yangdisematkan di pelbagai kisah epic. Kesemua doa ini mempunyai nilai dan maksud yang sangat tinggi dan 
mendalam.


Umpamanya doa yang diajarkan kepada kita sejak dari bangku sekolah lagi, yakni, “Rabbishrahli, shodri, 
wayassirli amri, wahlul ‘uqdatan millisani yafqohu qoulli” juga siapa sangka datangnya daripada kitab maha Agung ini. Puluhan tahun telah kian berlalu, tetapi kita tidak pun pernah mengetahui cerita asa usul doa yang dibaca setiap kali memulakan sesi pembelajaran ini.


Sehinggakan doa ini sekadar dibaca menjadi rutin tanpa dihayati sejarah yang terbuku disebaliknya. Untuk itu, saya dengan ini memulakan sesi merenung kembali doa-doa yang terpateri dalam al Quran. *tarian singa*


Sekali lagi kisah Nabi Musa a.s. yang mendominasi kisah kisah dalam al Quran yang tidak sunyi daripada 
pengajaran itu akan menjadi pemusatan idea penulisan kali ini. Ewah.

Ahad, Julai 12, 2015

Mengapa Tidak Boleh Mengucap "Israel Laknatullah'?



Kamu Mencela Israel Sedangkan Itu Nama Nabi Ya'kub Alaihisalam

Baru baru ini dengan conflict yang telah dilakukan oleh Rejim Zionist Laknatullah terhadap Palestine sudah membangkit kemarahan umat manusia lagi lagi umat islam. Kemarahan ini memang sepatutnya ada dan kami umat islam juga lebih diutama untuk merasa marah dan tidak puas hati kerana saudara kita dizalimi. 

Tetapi ada yang melampaui batas hingga mereka mencaci dan mencela dan ada yang hingga melaknat ISRAEL. Memang niat itu hendak mencela negara Israel dan bukan lah terhadap Nabi Allah Ya'kub Alaihisalam yang digelar Israel juga.

Jadi persoalannya adakah ini dibolehkan walaupun niat kita bukan hendak mencela seorang Nabi Allah?

Khamis, Julai 02, 2015

ATAS NAMA UKHUWAH


Ukhuwah. Banyak sangat sudah kita dengar dan mungkin kita bicarakan. Tentang 'ukhuwah'. Lebih-lebih lagi buat mereka yang sudahpun berada di dalam sistem tarbiyah dan dakwah.

Ukhuwah juga dirasakan ada pada semua orang bahkan yang tak kenal pun tarbiyah. Mungkin didefinisikan dengan term yang lain. Seperti 'brader-brader' atau 'buddies selamanya' atau 'BFF' dan sebagainya. Yang pastinya, mereka merasakan kebersamaan itu.

Terlalu banyak jenis ukhwah, i can say. Ukhuwah shopping, ukhuwah Dota, ukhuwah mengopi, ukhuwah pakcik-pakcik pencen, ukhuwah team makcik-makcik marhaban dan sebagainya. Okay. Mungkin kita tak panggil itu ukhuwah. Seperti yang kita faham dan cuba maksudkan. Tetapi, yang pastinya setiap satu ukhuwah itu ada dasarnya yang tersendiri. Dan dasar tersebut tiada duanya.

Ukhuwah fillah. 'Ukhuwah' di atau pada atau dalam 'Allah'. Kenapa tidak disebut 'ukhuwah wallahi' ataupun 'ukhuwah lillah'? Kerana ukhuwah kita itu di dalam lembayung cinta Allah SWT. Di mana kita mencintai saudara kita tidak lain hanyalah untuk meraih cinta Allah SWT.



Bilamana kita sebut 'dakwah itu cinta', apa yang aku terfikir ialah, kita cinta kepada sasaran mad'u kita. Then, kita cuba approach atau dakwah fardiyah dia ke arah mendekati Allah SWT. Hanya semata-mata kerana kita tahu bahawa Allah akan mencintai kita. Dengan itu sahaja kita dapat meraih cinta Allah. Memang benar, Allah bersifat Ar-Rahman kepada semua manusia dan makhluk keseluruhannya. Tapi, sifat Ar-Rahim Allah itu hanyalah bagi orang-orang yang Dia kehendaki.

FirmanNya yang membekas ke dalam hati pastinya firman-firman yang berkaitan dengan cinta, dengan hati. Hakikatnya, banyak yang berkaitan dengan hati. Maka kenapakah kita masih tidak mencari dan cuba memahaminya? Kata mahu masuk syurga, tetapi cinta Allah diletak tepi. Sedangkan tiket syurga itu hanyalah disebabkan rahmat atau cintaNya.

Ukhuwah dalam Islam. Muslim itu berbagai macam. Aku melihat sekeliling ketika khutbah solat Jumaat. Mungkin mereka ini melakukan ibadah yang sama. Mungkin juga baju atau jubah yang sama. Tapi, mereka kelihatan tidak bersatu. Akidah Islam masing-masing tidak sama. Dari segi apa? Dari segi kefahamannya.

Ukhuwah. Moga didasari dengan cintaNya. Kalau tidak, tidak ke manalah kita. Satu ikatan yang menjanjikan bahawa kita takkan berpisah sehingga ke akhirat dan syurga akhirnya. InshaAllah.

Moga kita tsabat

Rabu, Jun 17, 2015

Jom Sedekah Ramadan.



Di bulan ramadhan ni,apa kata kita amalkan satu sunnah daripada 'berpuluh-puluh' sunah nabi. Amalan apa itu wahai muslim dan muslimat sekalian??? Ha...pastinya amalan tersebut ialah berinfaq atau pon bersedekah...Pihak Masjid Al-qadisiah SEPINTAR sememangnya mengalu-alukan untuk anda semua menghulurkan sedikit sumbangan ikhlas kepada masjid ini.
    Cara-caranya mudah sahaja, hantarkan sumbangan anda 
melalui akaun Masjid Al-Qudisiah SBPI RAWANG (Bank Muamalat) 1201-0000878-71-5
  kepada mereka yang mempunyai kenalan ataupun saudara-mara yang belajar si SBPI RAWANG ini bolehlah menghantar nama arwah yang ingin didoakan kepada kenalan yang berada di sana. Sesungguhnya Allah suka orang yang memberi manfaat kepada orang lain. Moga-moga Allah memberkati segala sumbangan yang dihulurkan.
عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ إِذَا مَاتَ الْإِنْسَانُ انْقَطَعَ عَنْهُ عَمَلُهُ إِلَّا مِنْ ثَلَاثَةٍ إِلَّا مِنْ صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ أَوْ عِلْمٍ يُنْتَفَعُ بِهِ أَوْ وَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُو لَهُ
Daripada Abu Hurairah bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: Apabila seseorang itu meninggal dunia maka terputuslah amalannya kecuali dari tiga perkara, sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan dan anak yang soleh mendoakan untuknya

Isnin, Jun 15, 2015

Saya, Ramadan





"Daaaaannn!"

Ramadan tersentak dari lamunannya. Dia memandang sekeliling, mencari punca suara yang memanggilnya. Kelihatan kelibat ibunya, Mak Cik Zabedah Rustam menyinsing lengan berjalan ke arahnya.

Khamis, Jun 04, 2015

Cerpen 3 : Ibu Dan Ayah Tidak Solat





Adik-adik semua..” saya merendahkan nada bagi mengakhiri tazkirah maghrib saya,

“Jagalah solat adik-adik semua. Abang bagitau adik-adik semua tentang kewajipan solat, balasan apabila mengerjakan solat dan azab serta ancaman jika meninggalkan solat sebab abang sayang pada adik-adik semua.”

Saya menghelakan nafas. Kelihatan ada yang menundukkan kepala, ada juga yang mengalirkan air mata.

“Abang tahu, ada di hadapan abang yang banyak kali tinggal solat, atau solat lewat, atau ada yang tak pernah solat. Nanti kalau ada masalah, boleh jumpa dengan abang secara peribadi, atau jumpa dengan kakak dan abang fasi yang ada semasa program ini.”

Adik-adik di hadapan saya hampir kesemuanya mengangguk. Memikirkan masa untuk berjumpa barangkali.

Usai tazkirah maghrib itu, kami mendirikan solat isyak secara berjemaah. Kemudiannya ada slot untuk mereka seperti yang telah dirancang oleh kami. Kesemua pelajar yang hadir dalam program ini adalah sekitar umur 13 hingga 15 tahun.

Jumaat, Mei 29, 2015

Humood AlKhudher - Kun Anta




Arabic


لأجاريهم، قلدت ظاهر ما فيهم
فبدوتُ شخصاً آخر، كي أتفاخر

و ظننتُ أنا، أنّي بذلك حُزْت غنى
فوجدتُ أنّي خاسر، فتلك مظاهر

Rabu, Mei 27, 2015

Ini Bukan Untuk Pendosa!




Siapakah pendosa?




وَٱلَّذِينَ إِذَا فَعَلُوا۟ فَٰحِشَةً أَوْ ظَلَمُوٓا۟ أَنفُسَهُمْ 

Dan juga orang-orang yang apabila melakukan perbuatan keji, atau menganiaya diri sendiri. Ali-Imran : 135

Ahad, Mei 17, 2015

'Hikmatus Syuyukh' ataupun sebenarnya malas?




Ok.. post ni mgkin sedikit kontroversi. ia hanyalah satu pandangan penulis, dan tiada kena mengena dengan mana-mana individu lain ye.
Dan nota dahi: post ni mungkin sedikit berat. tp sikit je, hehe

Antara kata-kata yang terkenal dalam dakwah dan tarbiah adalah "Hamasatus Syabab, wa Hikmatus Syuyukh". Maksudnya, semangat pemuda, dan kebijaksanaan sheikh/orang yang 'lama'. Selalu dengar? mesti la kot, kata dah famous..

Selasa, Mei 12, 2015

MEMERAH SEBUAH USIA




Dalam Bahasa Arab, ada beberapa perkataan yang secara literal nya membawa maksud masa, time. Antaranya, waqti, murrah, fatrah, zaman, sa’ah, musim, ‘asr dan beberapa pilihan perkataan lagi. Namun yang menariknya, Allah swt memilih menggunakan perkataan ‘asr dalam surah al ‘asr untuk bersumpah demi masa, pasti ada hikmah tersendiri.
Tiada siapa tahu mengapa Allah memilih perkataan itu.

Wallahu’alam.


Sabtu, Mei 02, 2015

DAKWAH ATAU AKHWAT?



Tik tok tik tok
Bukan bunyi hujan yang turun merintik-rintik. Juga bukan bunyi alarm jam murahan yang dibeli oleh housemate di pasar malam kebanggaan masyarakat global seksyen 6. Kotak hitam berskrin empat segi tepat di atas meja di sebelah buku calculus yang terdampar lemah kucapai dengan penuh syak wasangka. Terpapar jelas pada skrin bersegi empat tepat itu, one message received. Lalu ku tekan-tekan bebutang yang ada, entah bagaimana inti pati pesanan ringkas tadi terburai.

"Assalamualaikum lama tak tegur awak. Makin laju gerak kerja dakwah. Hari Sabtu leaps saya sempat pergi dengar ceramah awak di Surau Blok F"

Mesej Ukhti Balqis Rexora Safiah tiba-tiba mucnul di ruangan skrin tadi tanpa diduga. Agak berderau darah Melayu suci dan sejati aku apabila insan yang semakin ku pendam perasaan kepadannya menegur aku. Tersenyum seketika disitu bagai kera mendapat chadburry.

"Hehe.. saya biasa saje. Awak pun apa kurangnya. Dengar cite dah jadi Presiden Kelab Bidadari Syurga. Tak silap awak pun dapat anugerah muslimat harapan sempena Bukan Dakwah dan Tarbiyah kan? "

Selasa, April 28, 2015

Cerpen 2 : Menikah Ketika Kuliah


Cerpen 2 : Menikah Ketika Kuliah


Danial… Maaf saya menolak luahan hati awak. Saya tidak perlukan teman lelaki… Yang saya perlukan adalah seorang suami… Bukan sebarang suami, tetapi seorang suami yang berdikari… Dan juga bukan sekadar berdikari, tetapi ia mahu untuk terus memahami ad din ini…”

Masih terbayang di telinga Danial gemersik suara Mariam ketika mana dia menolak permintaannya untuk bercinta.

“Hoih!”

Tersentak Danial dari lamunan.

Sabtu, April 25, 2015

Orang sedar


tumblr_na2prveExW1tuaxbfo1_500
Hari ini aku lihat ramai orang sedar tidur lena. Lena dalam kamar selesa, bagai tiada apa-apa yang menimpa ummat ini. Orang yang sedar ini sedar dan tahu akan situasi ummat, tetapi kesedaran itu tidak cukup untuk membangkitkan mereka dari lena. Mereka seolah-olah diikat dengan rantai besi material sehingga tidak sanggup meninggalkan kesenangan jasadi lantas bangkit menyelamatkan ummat.

Hari demi hari berlalu, orang sedar ini masih lagi dalam fasa tidurnya. Badannya terbaring, tetapi matanya terbuka, itulah kondisi paling tepat untuk menganalogikan mereka. Kelibat orang-orang yang membakar rumah mereka jelas kelihatan, tetapi mereka tidak dapat berbuat apa-apa! Rantai besi itu cukup utuh dan kuat! Kehendak mereka tidak cukup kuat untuk melawan, dan mereka memilih untuk mengaku kalah dan tetap dalam perbaringan.

Hari demi hari berlalu, orang sedar ini masih lagi dalam perbaringan. Melihat sahaja dari jauh orang sedar lain memadamkan api rumahnya yang terbakar. Hanya melihat, sekadar itu. Jerit, sakit orang sedar lain yang memadam itu, tidak sedikit pun mengerakkan mereka. Mereka hanya melihat sahaja orang sedar lain mati dalam perjuangan. Mereka tetap berada dalam perbaringan.

Hari demi hari berlalu, orang sedar ini masih lagi dalam perbaringan dengan mata yang terbuka lebih luas kali ini. Melihat dengan mata terbeliak, bagaimana rumah mereka dirampas! Rakan-rakan sedar yang lain dibunuh, saat itu kehendak diri memuncak tinggi! Arghhhh!!! Satu demi satu rantai besi terputus! Tetapi belum sempat memijakkan kaki ke lantai!

Zupppp!!
Tubuh orang yang sedar itu terbelah dua dibunuh dengan tragis!
Kau sudah terlambat, wahai orang yang sedar!

Jumaat, April 24, 2015

HUKUM ZIKIR MENARI



Mukadimah


Isu ini hangat diperkatakan oleh semua pihak. Sebagaimana yang dijelaskan dalam Facebook kami, kami mahu membincangkannya secara khusus seperti yang telah dijanjikan. Bersama dengan isu ini, banyak tajuk berkaitan yang lain dan kami tidaklah membincangkannya kecuali tajuk ini sahaja supaya ia lebih terfokus dan sampai kepada sasaran. Justeru, Bayan Linnas pada kali ini kami namakan dengan Penjelasan Berhubung Hukum Zikir Menari. 

Maka, kami kemukakan di sini pelbagai pandangan dan hujahan berdasarkan nas atau fatwa yang dikemukakan. Semoga pencerahan ini memberi kefahaman yang baik kepada kita. Amin.

Khamis, April 16, 2015

Cerpen : Aku Nak Bercouple Boleh Tak?





“Allah... cantiknya perempuan tu. Macam bidadari dari kayangan seh! Ini yang aku suka kuliah ni!”

“Oh yeke. Baguslah tu, rezeki dia Allah bagi cantik.”

“Ala... kau tengoklah Aiman. Mesti kau pun ternganga punya.”

Aiman menggelengkan kepala melihat kembarnya.

“Ah kau ni. Aku kuat iman kot. Hehe. Hmm... yang mana?”

“Puih. Haha. Tu ha yang pakai tudung labuh dan muka putih comel tu. Kalau jadi makmun aku,alangkah bahagianya dunia baitul Muslim aku... Kau tak terasa macam tu ke Aiman? Ke kau takde nafsu? Hehe.” Danial tersengih.

Aiman terkesima seketika apabila melihat pelajar muslimah itu. Dia menarik nafas panjang.

Terus Aiman memandang ke muka Danial yang sedang tersengih.

“ Ish kau ni dani, pantang nampak dahi licin, naik tocang... Solat jemaah kat masjid pun kadang-

kadang miss. Dah la, jom balik bilik.”

Aiman terus mengangkat beg dan keluar dari dewan kuliah.

Heh. "Kau kalau tak bagi ayat berasid spesis lebur makan dalam, tak boleh ke?"

“Haha.”

Aiman gelak sendirian.
-----------

Isnin, April 13, 2015

7 Indikator Kebahagiaan Dunia

Diadaptasi dari sebuah artikel tarbiah.
Ibnu Abbas ra. adalah salah seorang sahabat Nabi SAW yang sangat taat dalam menjaga dan melayani Rasulullah SAW. Selain itu pada usia 9 tahun, Ibnu Abbas telah menghafal Al-Quran dan menjadi imam di masjid. Suatu hari ia ditanya oleh para Tabi’in (generasi sesudah wafatnya Rasulullah SAW) mengenai apa yang dimaksud dengan kebahagiaan dunia.

Jawab Ibnu Abbas ada 7 (tujuh) indikator kebahagiaan dunia, yaitu :

Pertama, Qalbun syakirun atau hati yang selalu bersyukur.
Memiliki hati yang syukur bererti selalu bersifat qanaah- redha dengan apa yang dimilikinya. Seorang yang pandai bersyukur sangatlah cerdas memahami sifat-sifat Allah SWT, sehingga apapun yang diberikan Allah ia pasti terpesona dengan pemberian dan keputusan Allah.

Bila sedang dalam kesusahan, ia ingat sabda Rasulullah SAW yaitu :
“Kalau kita sedang sulit perhatikanlah orang yang lebih sulit dari kita”. Bila sedang diberi kemudahan, ia bersyukur dengan memperbanyak amal ibadahnya, kemudian Allah pun akan mengujinya dengan kemudahan yang lebih besar lagi.
Maka berbahagialah orang yang bersyukur!

Kedua. Al azwaju shalihah, yaitu pasangan hidup yang soleh.

Pasangan hidup yang soleh akan mencipta suasana rumah dan keluarga yang soleh pula. Di akhirat kelak seorang suami (sebagai imam keluarga) akan diminta pertanggungjawaban dalam mengajak isteri dan anaknya kepada kesolehan. Berbahagialah menjadi seorang isteri bila memiliki suami yang soleh, yang pasti akan bekerja keras untuk mengajak isteri dan anaknya menjadi muslim yang sholeh. Demikian pula seorang istri yang sholeh, akan memiliki kesabaran dan keikhlasan yang luar biasa dalam melayani suaminya, walau seberapa buruknya kelakuan suaminya. Maka berbahagialah menjadi seorang suami yang memiliki seorang isteri yang sholeh.

Ketiga, al auladun abrar, yaitu anak yang soleh.
Sewaktu Rasulullah SAW  bertaawaf. Rasulullah SAW bertemu dengan seorang anak muda yang melecet belakangnya. Setelah selesai thawaf Rasulullah SAW bertanya kepada anak muda itu : “Kenapa belakangmu itu ?” Jawab anak muda itu : “Ya Rasulullah, saya dari Yaman, saya mempunyai seorang ibu yang sudah uzur. Saya sangat mencintai dia dan saya tidak pernah melepaskan dia. Saya melepaskan ibu saya hanya ketika buang hajat, ketika solat, atau ketika istirahat, selain dari waktu itu saya akan mendukungnya. “. Lalu anak muda itu bertanya: ” Ya Rasulullah, apakah aku sudah termasuk kedalam orang yang sudah berbakti kepada orang tua ?”
Nabi SAW sambil memeluk anak muda itu dan mengatakan: “Sungguh Allah redha kepadamu,, anak yang berbakti, tapi anakku ketahuilah, cinta orang tuamu tidak akan terbalaskan olehmu”.

Dari hadis tersebut kita mendapat gambaran bahwa amal ibadah kita ternyata tidak cukup untuk membalas cinta dan kebaikan orang tua kita. Namun kita boleh mendoakan mereka kerana doa anak yang soleh kepada orang tuanya akan dikabulkan Allah. Berbahagialah kita bila memiliki anak yang soleh.

Keempat, albiah sholihah, lingkungan yang kondusif untuk iman kita.

Yang dimaksud dengan lingkungan yang kondusif ialah, kita haruslah rapat dengan orang-orang yang mempunyai nilai tambah terhadap keimanan kita. Dalam sebuah hadisnya, Rasulullah menganjurkan kita untuk selalu bergaul dengan orang-orang yang soleh. Orang-orang yang soleh akan selalu mengajak kepada kebaikan dan mengingatkan kita bila kita berbuat salah.

Orang-orang soleh adalah orang-orang yang bahagia karena nikmat iman dan nikmat Islam yang selalu terpancar pada cahaya wajahnya. Insya Allah cahaya tersebut akan ikut menyinari orang-orang yang ada disekitarnya.

Berbahagialah orang-orang yang selalu dikelilingi oleh orang-orang yang sholeh.

Kelima, al malul halal, atau harta yang halal.

Paradigma dalam Islam mengenai harta bukanlah pada banyaknya harta tetapi halalnya harta tersebut. Ini tidak bererti Islam tidak menyuruh umatnya untuk menjadi kaya.

Dalam riwayat Imam Muslim di dalam bab sedakah, Rasulullah SAW pernah bertemu dengan seorang sahabat yang berdoa mengangkat tangan. “Kamu berdoa sudah bagus”, kata Nabi SAW, “Namun sayang makanan, minuman dan pakaian dan tempat tinggalnya didapat secara haram, bagaimana doanya dapat dikabulkan?”. Berbahagialah menjadi orang yang hartanya halal karena doanya sangat mudah dikabulkan Allah. Harta yang halal juga akan menjauhkan setan dari hatinya, maka hatinya semakin bersih, suci dan kokoh, sehingga memberi ketenangan dalam hidupnya. Maka berbahagialah orang-orang yang selalu dengan teliti menjaga kehalalan hartanya.

Keenam, Tafakuh fi dien, memahami agama.

Semangat memahami agama diwujudkan dalam semangat memahami ilmu-ilmu agama Islam. Semakin ia belajar, maka semakin ia terangsang untuk belajar lebih jauh lagi ilmu mengenai Allah dan risalahNya.

Allah menjanjikan nikmat bagi umat-Nya yang menuntut ilmu, semakin ia belajar semakin cinta ia kepada agamanya, semakin tinggi cintanya kepada Allah dan rasul-Nya. Cinta inilah yang akan memberi cahaya bagi hatinya.

Semangat memahami agama akan meng “hidup” kan hatinya, hati yang “hidup” adalah hati yang selalu dipenuhi cahaya nikmat Islam dan nikmat iman. Maka berbahagialah orang yang penuh semangat memahami ilmu agama Islam.

Ketujuh, yaitu umur yang barakah.

Umur yang barakah itu bermakna umur yang semakin tua semakin soleh, yang setiap detiknya diisi dengan amal ibadah. Seseorang yang mengisi hidupnya untuk kebahagiaan dunia semata, maka hari tuanya akan diisi dengan banyak bernostalgia (berangan-angan) tentang masa mudanya, iapun cenderung kecewa dengan ketuaannya (post-power syndrome). Disamping itu fikirannya terfokus pada bagaimana caranya menikmati sisa hidupnya, maka iapun sibuk berangan-angan terhadap kenikmatan dunia yang belum ia sempat rasakan. Hatinya kecewa bila ia tidak mampu menikmati kenikmatan yang diangankannya. Sedangkan orang yang mengisi umurnya dengan banyak mempersiapkan diri untuk akhirat (melalui amal ibadah) maka semakin tua semakin rindu ia untuk bertemu dengan Sang Penciptanya. Hari tuanya diisi dengan bermesraan dengan Sang Maha Pengasih. Tidak ada rasa takutnya untuk meninggalkan dunia ini, bahkan ia penuh harap untuk segera merasakan keindahan alam kehidupan berikutnya seperti yang dijanjikan Allah. Inilah semangat “hidup” orang-orang yang baroqah umurnya, maka berbahagialah orang-orang yang umurnya baroqah.

Demikianlah pesan-pesan dari Ibnu Abbas ra. mengenai 7 indikator kebahagiaan dunia.
Bagaimana caranya agar kita dikurniaka Allah ketujuh-tujuh buah indikator kebahagiaan dunia tersebut ? Selain usaha keras kita untuk memperbaiki diri, maka mohonlah kepada Allah SWT sekhusyu’ mungkin iaitu dnegan doa yang paling sering dibaca oleh Rasulullah SAW. Dimana baris pertama doa tersebut “Rabbanaa aatina fid dun-yaa hasanah wa fil akhirati hasanah waqina azabannar” ( “Ya Allah kurniakanlah aku kebahagiaan dunia dan kebahagian di akhirat serta jauhkan kami dari seksa api neraka. “),

Walaupun sulit untuk mendapat kesemua 7 indikator kebahagian tersebut, namun bersyukurlah jika kita mendapat salah satu darinya.

Rabu, April 08, 2015

Rahsia Al-Qassam Terbongkar!


[Kredit]
Tajuk mesti mahu bajet gempak. Panas. Sensasi.
Rasa-rasa kalau saya minta kerja di Harian Metro sebagai penyunting tajuk berita, boleh dapat tak kerja tu..? Wahahaha.
Ok seriyes, seriyes. 
Sehingga artikel ini ditulis, sudah lebih 800 nyawa rakyat Palestin yang tidak berdosa terkorban di tangan-tangan berdarah Zionis laknatullah. Yang terbaru adalah apabila sebuah sekolah kelolaan Pertubuhan Banyak Borak (PBB) di utara Ghazzah yang menjadi pusat perlindungan kepada ramai wanita dan kanak-kanak diserang oleh tentera Israhell Israel yang tidak berhati hempedu. Lima belas orang kanak-kanak terkorban dalam serangan itu. 
Israel Defense Force (IDF) pada mulanya mengeluarkan kenyataan sampah bahawa berkemungkinan serangan itu adalah daripada roket Hamas yang tersalah sasar. Namun akhirnya mereka terpaksa mengakui bahawa serangan itu datangnya daripada diri mereka sendiri. Namun sempat lagi tu menyalahkan Hamas, kononnya Hamas telah menghalang daripada proses evakuasi dilakukan, meskipon amaran telah diberikan oleh pihak tentera Israel sehari sebelumnya.
Kegilaan apakah ini...?? Ini bisa bikin puasa gue batal! Errgghhhh!
Tarik nafas.  

Rabu, April 01, 2015

5 cara nak kuat untuk berubah?



Sejujurnya, nak berubah ni, semua orang mampu. Semua mampu berubah. Serius. Yang jadi masalah ialah, kita ni NAK berubah, atau kita ni NAK TAK NAK. Kalau kita NAK, Allah akan bukak jalan seluas-luasnya, Allah akan beri kemudahan dan kekuatan yang luar biasa pada kita. Tapi, kalau NAK TAK NAK, kita akan jadi kreatif untuk mencipta atau mencari pelbagai alasan untuk berubah.

“Susahla nak berubah…..”
“Saya dah cuba, TAPI……”
“Kau bolehla berubah. Aku, ada masalah family, family aku tak kuat agama macam kau….”
“Kau okayla boleh jadi baik. Kau sekolah agama. Aku? Sekolah aku teruk gila…..”

Macam-macam alasan yang kita boleh bagi sebenarnya. Saya tak kata alasan sesetengah dari kita bagi ni SALAH. Mungkin dari satu sudut, benda tu betul. Tapi, sampai bila kita nak beralasan? Sampai bila kita nak terus-menerus bagi pelbagai alasan? Sampai bila kita nak merungut?
Tu persoalannya.
Namun, takde siapa nafikan, berubah ni memang susah. Sangat susah. Sebab tulah syurga Allah tu untuk orang yang berubah. Syurga hanya untuk orang yang bersusah-payah kat dunia. Mustahil, orang masuk syurga dalam keadaan kat dunia dulu dia enjoy, tak bersusah-payah untuk agama, dan lain-lain. Mustahil. Saya rasa semua maklum.

Sebab tulah, dalam nak buat apa-apa perkara, kita kena ada KEKUATAN. Termasuklah dalam nak berubah. Nak berubah ni, kita kena ada ‘something’ yang menjadi KEKUATAN DALAMAN untuk kita tetap teguh, istiqomah dan berterusan melakukan perubahan.

Tanpa kekuatan ni, kita takkan mampu untuk kekal lama dalam perubahan.
So, insyallah, saya akan bagi cara-cara untuk nak berubah, dan dapatkan kekuatan untuk berubah. Supaya, kita ni, tak lagi jadi orang yang asyik beri alasan.
Moga kita dapat amal!
****
1) MELAZIMI TAUBAT.

Bila nak berubah, kita kena lah mengaku salah, mintak maaf dengan kesalahan, dan USAHA untuk tak buat lagi. Mana ada orang yang buat salah, dia nak dapat redha kepada orang yang dia buat salah tanpa mintak maaf. Kita ni dah lama sangat kurang-ajar dengan Allah, buat Allah marah, gunakan segala nikmat yang Allah bagi untuk maksiat.
Sebab tu kena TAUBAT!

Tapi, masalah yang biasa terjadi(juga terjadi berkali-kali pada diri saya), kita dah taubat, tapi sampai satu tempoh, kita ULANG balik dosa yang kita dah taubat. So, nak buat macamana? Sebab tu saya cakap, kita bukan sekadar kena taubat, tapi, MELAZIMI taubat.

Saya ulang:
“Kita bukan sekadar kena taubat, tapi, MELAZIMI taubat…”

Bila buat salah, taubat. Kalau kita buat salah balik, taubat balik. Kalau buat lagi salah, taubat lagi. Sampai bila? Sampai mati! Jangan tangguh taubat. Kalau boleh, bila buat salah, terus taubat, mintak ampun sungguh-sungguh kat Allah.

Kalau kuali yang kita guna untuk masak, awal-awal kita masak, akan ada hitam kat bawah kuali tu. Kalau kita terus basuh, insyallah hilang. Tapi, kalau kita lambat basuh, lama-lama, hitam tu akan MELEKAT kat kuali tu, dan sangat susah untuk hilangkan!

Sekarang ni, kita rasa SUSAH untuk berubah dan tinggalkan maksiat, adalah kerana kita tak MELAZIMI TAUBAT. Kita tak habis-habis tangguh taubat. Sampai maksiat tu MELEKAT, dan sangat susah nak hilang.

“Jika kamu bertaubat sehingga taubat itu gugur dan kamu kembali melakukan dosa, maka, bersegeralah bertaubat kembali! Katakanlah pada dirimu:”Moga-moga aku mati sebelum sempat mengulangi dosa kali ini….”
(Imam Ghazali)
”Orang yang terbaik ialah orang yang banyak di uji dengan dosa dan banyak bertaubat!”
(Ali b Abi Talib)
“Kamu perlu bertaubat dari dua dosa. Satu, dosa kamu yang lalu. Kedua, kamu perlu taubat kerana kamu menangguhkan taubat kamu…”
(Ibn Qayyim)

Amacam? Bolehkan?

2) JAGA SOLAT 5 WAKTU

Dosa tinggalkan solat lagi besar dari dosa berzina, membunuh, minum arak dan sebagainya. Jangan ingat isu solat ni main-main. Pergi wayang jauh-jauh dengan member, keluar malam dengan bf/gf, pergi kelas, kerja semua boleh. Solat, sekejap je pun.

Serius, kalau orang tanya saya:
“Saya nak berubah jadi baik. Saya dah taubat. So sekarang, saya nak mula dari mana?”

Saya akan jawab:
“Kamu mulakan dengan menjaga solat 5 waktu!!”

Baca dan dengarlah kisah-kisah orang yang berubah. Allayarhamah Sharifah Aini, Neolofa dan lain-lain, bila mereka cerita, macamana mereka dapat kekuatan untuk berubah, mereka jawab:

“Jaga solat!!”

Serius. Solat ni tiang agama. Bila solat kita ‘runtuhkan’, mustahil kita dapat berubah. Mustahil. Yelah, tiang takde, macamana nak kukuh bangunan?? Solat tak buat, macamana kita nak buat amal yang lain? Hatta, kalau tak solat, Allah tak terima amal kita yang lain.


3) TINGGALKAN KAWAN JAHAT, DAN KAWAN DENGAN ORANG BAIK.


Orang yang nak berubah dan bertaubat, dia kena jauhkan diri dari kawan-kawan yang jahat, yang boleh menggoda/mengajaknya untuk melakukan maksiat, serta menarik kakinya kea rah maksiat sehingga dia terjatuh dan terjerumus ke dalam lembah dosa dan maksiat.
Benda ni bukan benda main-main. Benda ni benda serius!!

Kita kena ganti dan tukar kawan yang jahat dengan kawan yang baik. Kita kena berkawan, bergaul dan rapat dengan orang yang baik-baik! Kita tengok muka kawan kita, kita teringat Allah. Kata-kata mereka sentiasa memandu kita kea rah kebaikan.

Kata seorang penyair:
“Elakkan dari bersahabatkan si hina. Kelak, ia pasti berjangkit umpama kudis yang menjangkiti orang sihat..”

Sahabat ni terbahagi kepada dua.
a)Ada yang mengheret kita ke syurga.
b)Ada juga yang mengheret kita ke neraka!

Allah sendiri dah bagi amaran supaya jangan kawan dengan orang-orang yang jahat! Sometimes, kita sendiri tak sedar yang kita ni MANGSA, dan kat akhirat baru kita sedar. Allah berfirman:
“Dan ingatlah, hari di mana orang zalim menggigit kedua tangannya seraya berkata; “ Alangkah baiknta sekiranya duu aku mengambil jalan bersama-sama rasul. 

Kecelakaan yang besarlah ke atasku, sekiranya aku dahulu TIDAK MENJADIKAN si fulan itu sebagai TEMAN AKRABKU. Sesungguhnya, dia telah menyesatkanku dari Alquran!!”
(Alfurqan ayat 27-29)

Sebab tulah, ulama’-ulama’ amat menekankan kita untuk TUKAR KAWAN. Mereka berkata:
“Taubat itu adalah penyesalan. Penyesalan itu ialah penyesalan dengan hati, keazaman untuk meninggalkan perkara maksiat, beristighfar dengan lidah, meninggalkan dengan jasad dan MENJAUHKAN DIRI dari TEMAN YANG JAHAT…”

Inilah FORMULA untuk nak jadi baik. Bak kata Imam Alqushairi:
“Orang yang mahu bertaubat, mesti MULAKAN dengan menjauhkan diri dari kawan-kawan yang jahat, kerana merekalah yang akan mendorong kita agar membatalkan niar dan keinginan untuk bertaubat, serta meragu-ragukan kita tentang azam kita untuk berubah…”

So, saya saran, ikutlah USRAH. Kat sekolah, kat universiti. Nak ikut ISMA ke, IKRAM ke, HALUAN ke, TABLIGH ke, PAS ke, Hizbut Tahrir ke, PEMBINA ke, apa-apalah NGO/JEMAAH dakwah dan tarbiah. Baru kau akan jadi kuat!

Bila kau nak jadi baik, kau kena duduk bersama-sama orang yang sama-sama dengan kau nak jadi baik!

Lagi satu, jangan duduk sorang-sorang. Bahaya beb. Banyakkan bersama orang, pergi tolong mak ayah ke, duduk dengan adik beradik ke, atau pergi program tarbiah ke, duduk surau ke, riadhah ke. Jangan duduk sorang-sorang. Perangkap setan tuuu.

4) DENDA DAN HUKUM DIRI SENDIRI.

Bila kita buat satu kejahatan, kita kena BALAS dengan denda diri kita untuk buat kebaikan. Hatta, itulah yang nabi suruh! Nabi suruh kita susuli kejahatan dengan kebaikan. Kerana, kebaikan yang kita buat tu akan menghapuskan dosa kita.

Contoh, kalau kita ada mengumpat kawan kita. So, kita menyesal. Maka, kita kena balas dengan kebaikan, iaitu, kita CERITAKAN kebaikan kawan kita tu kepada ramai orang.
 Kalau kita ada ejek kawan kita, maka kita balas dengan memuji dan menghormatinya.
Kalau kita asyik baca novel-novel cinta atau cerita lucah, maka, balaslah dengan baca Alquran, baca hadis, baca sirah nabi dan lain-lain.

Kalau kita derhaka dan kurang ajar dengan mak ayah, maka, balaslah dengan buat baik pada mak ayah kita dengan bersungguh-sungguh.
Ini namanya “memanipulasikan syaitan”. Boleh baca tulisan saya berkenaan betapa 

5) BACA QURAN, DOA DAN ZIKIR.

Biasanya, kita akan rasa nak buat maksiat ni bila hati kita KOSONG, tengah boring, rasa tak tenang dan sebagainya. Di sebabkan tu, ada orang yang entah apa pasal, dia pergi buat maksiat untuk menenangkan hati dia. Apa daaa…

Ada ke patut, time stress, pergi tenangkan diri dengan lagu Justin bieber, one direction, kpop dan lain-lain? Bila bosan, pergi tengok movie…Jangan syeikh, jangan!

“Maksiat takkan membuatkan kau hilang dahaga. Maksiat akan membuatkan kau bertambah HAUS! Kepuasan, hanya apabila kau dapat puaskan Allah dengan amal!”

Sebab tu, ada hadis bagitahu, SEKURANG-KURANGNYA, kit abaca sehari 10 ayat quran. Kalau tak, kita akan di kategorikan sebagai orang yang LALAI! Isilah hati tu. Isilah dengan quran dan zikir.
Kalau kau tak hafal zikir-zikir yang complicated, simple-simple je.
  Setiap hari:
Istighfar 100 kali.
Subhanallah Alhamdulillah Lailahaillah Allahu akbar 100 kali.
Allahumma solli ala Muhammad 100 kali.

Tak sampai 10 minit pun beb. Buat beb. Kau akan rasa puas beb. Serius. Takde maknanya nak tipu. So, bila hati kita dah DI ISI, bila hati kita TAK KOSONG, barulah kita ada kekuatan untuk tepis godaan!
Sungguh!

And, doalah hari-hari, sungguh-sungguh. Berapa kali kau doa untuk Allah bagi kau hidayah? Berapa banyak kali kau doa untuk Allah bagi kau kekuatan untuk berubah? Berapa kali kau doa supaya Allah beri kau kemanisan iman, kemanisan dan keghairahan dalam beribadah, doa agar di beri kekuatan dan perasaan benci dan geli serta tak selera dengan maksiat? Berapa kali?

Tulah, tak habis-habis time doa, asyik doa pasal jodoh bagai. Mana hati tak rosak? Sikit-sikit doa:
"Ya Allah, bagilah Farah suka aku..Satukanlah hati aku dengan dia..Andai jodoh bla bla bla..."
Apa daaa....Jangan macam tu beb. Time doa, ingatlah Allah. Bukan ingat crush kau.
***
So, inilah 5 tips macamana nak KUAT dan istiqomah dalam perubahan. Cubalah. Macam saya hurai kat atas tadi, sampai bila nak bagi alasan beb? Hendak 1000 daya, tak nak 1000 dalih. Nak skor exam, tapi tak belajar, ‘harapan’ la nak berjaya…

“Sesungguhnya, Allah takkan UBAH sesuatu kaum, andai dia tak UBAH apa yang ada padi DIRI MEREKA sendiri!”
(Arra’du ayat 13)

Sampai bila nak beralasan dan merungut beb?
Wallahua’lam.
-Adnin Roslan-

Sabtu, Mac 28, 2015

Cukai, GST, Amanah & Hukum Islam


                                                 oleh Dr. Zaharuddin Abd Rahmangst
Sewaktu saya menulis artikel ini, GST telah pun diluluskan oleh kerajaan dan parlimen Malaysia dengan undi majoriti ahli dewan rakyat. Namun apa pula sebenarnya pandangan ahli fiqh dan ulama berkenaannya?. Banyak perbincangan timbul berkenaan cukai lantaran pengumuman kerajaan untuk memperkenalkan Goods and Service Tax (GST) bermula April 2015 nanti. Tidak kurang juga yang mengulas berkaitan hukum GST terbabit, ada yang mendakwanya haram secara mutlaq (total), ada juga yang menganggapnya haram kerana sebab-sebab lain dan sebagainya. Ada pula yang menyebutnya sebagai harus lagi halal. Menteri Agama pula menyatakan tiada keperluan untuk membincangkan hukum GST di peringkat Majlis Fatwa.
HUKUM KERAJAAN MENGENAKAN CUKAI

Sabtu, Mac 21, 2015

Antara FAHAM dan TAHU

"Sesiapa yang Allah berkehendakkan baginya kebaikan, Allah akan memberikan kepadanya kefahaman dalam agama."
(Hadis)

Seringkali hadis ini dibacakan kepada saya namun baru beberapa hari kebelakangan ini menyedari betapa mendalamnya maksud hadis ini dalam kehidupan seorang insan...

Tak tahulah, mungkin kerana sudah terlalu kerap dengar sehingga lupa mengambil pengajaran...

Seringkali minda ini pening berfikir mengapa perkara ini terjadi namun, kepeningan ini hanya menambahkan keserabutan kepala...

Entah di mana silapnya, saya sendiri tidak pasti...

Isnin, Mac 16, 2015

Perhaps


Buatlah benda apa kat dunia ni, confirm akan ada paling kurang, seorang yang tak setuju.


"Why did they say so many bad things upon you?"

Laughs.

"Well, I'm a human tho. Can't you say?"

He stares directly into my eyes. Curiously.

"You don't even feel bad?"

"Why should I?"

"Because you're a human, tho."

"Haha! My words huh?"


Khamis, Mac 12, 2015

Perlukah untuk disukai oleh semua orang

“Saya adalah seorang yang tidak memiliki rasa percaya diri, selalu merasa curiga terhadap orang disekeliling saya. Saya ingin menjadi seseorang yang yakin pada diri dan tidak mudah goyah menghadapi badai yang melanda.
Saya ingin menjadi seseorang yang pandai bergaul dengan semua orang yang saya jumpa. Saya ingin menjadi seseorang yang disukai oleh semua orang, tiada yang mempersoalkan tentang keperibadian & keburukan saya.”

Ingin Disukai Oleh Semua Orang ????

Isnin, Mac 09, 2015

Apebende pulak Gaza dengan Israel nih?

Kenapa Israel dan Palestine bermusuh hingga ke hari ini? Siapa yang rampas tanah siapa? Macam mana boleh rampas? Siapa yang ditindas sebenarnya? Hamas dan Zionis tu apa pulak?
Relaks.... Kita ‘go through’ perlahan-lahan... Baguslah jika ada niat di hati untuk cakna isu ummah.
Barangsiapa yang tidak mengambil peduli tentang urusan saudaranya, maka dia bukan sebahagian daripada ummatku." [Hadis Riwayat Muslim]

Tanah Palestine memang terkenal dengan kesuburan. Ianya sudah banyak kali bertukar tangan sejak zaman Nabi Ibrahim AS lagi.
Sewajarnya kita ringkaskan cerita kepada apa yang terjadi sejak 500 tahun lepas. Kalau nak diceritakan dari awal, ia bermula sejak 4000 tahun lalu (setakat rekod sejarah). Ditambah pula perangai pembaca yang malas, loya dan boleh maut melihat tulisan berjela-jela.. silap-silap jadi alasan tak puasa.. erk..

Mulanya dari Kerajaan Uthmaniyyah dari Turki yang menguasai hampir keseluruhan Middle-East termasuk Palestine. Mereka telah menguasai kawasan ini selama lebih 400 tahun. Masjid Al-Aqsa yang terletak di Palestine merupakan antara 3 tempat yang dijanjikan barakah oleh Allah di samping berkait rapat dengan peristiwa Isra Mikraj. Khalifah Umar Al-Khattab telah mewakafkan tanah Palestine ini untuk umat islam. Untuk kita sama-sama menjaga. Masyarakat Palestine hidup dalam bahagia dan harmoni dengan burung-burung berterbangan.. Tempat kita.. Ya, tempat kita dan saudara-saudara kita..
“Sesungguhnya setiap orang mukmin itu bersaudara..." [Al-Hujurat: 10]




Dalam pada itu, orang Yahudi ditindas di Eropah sekitar Abad ke-19. Kumpulan-kumpulan kecil Yahudi Eropah mula berhijrah ke Palestin, nak tempat berteduh, minta perlindungan. 

Kata mereka.. saya ulang.. ‘kata mereka’, tanah Palestine ialah tanah yang dijanjikan tuhan mereka ke atas kaum yahudi sejak zaman Nabi Musa AS. Tapi fahaman mereka telah dipesongkan oleh pihak Zionis. Siapa Zionis? Teruskan membaca, jangan malas.



Bila dah semakin ramai Yahudi di Palestine sekitar 1896-1897 , Theodor Herzl mengasaskan Zionis. Dengan memikirkan kepentingan orang yahudi, dia menulis buku berjudul The Jewish State. Yang tak tahan, dia mencadangkan dan menyokong pembentukan NEGARA YAHUDI di PALESTINE... Ya, Palestine, tempat yang mereka tumpang berlindung ketika ditindas. Tak kenang budi..


Selepas mengadakan kongres Zionis yang pertama di Basel, Switzerland, penyokong Zionisme mula menguruskan penghijrahan orang Yahudi secara- besar-besaran ke Palestin.. Biasalah orang tak sedar diri, buat macam rumah sendiri..



Sekitar 1914-1916 perang dunia pertama meletus. Zionis bekerjasama dengan Britain dan mendesak Britain menyokong penghijrahan orang Yahudi ke Palestin. Sebagai balasan, mereka menjanjikan negara Yahudi yang terbentuk nanti akan melindungi kepentingan British di Terusan Suez.... bukan Suarez.. erk..
(terusan ini penting dalam sebagai laluan perdagangan.. Tak pernah dengar? Bukak buku sejarah sekolah menengah, InsyaAllah ada)


Perisytiharan Balfour pada 2 November 1917 menyaksikan Setiausaha Luar Negara Britain, Lord Balfour mengumumkan sokongan kerajaan Britain kepada pembentukan sebuah negara kebangsaan bagi orang Yahudi di Palestin.


Dengan persetujuan British, sekali lagi Zionis meneruskan penghijrahan orang Yahudi Eropah secara besar-besaran ke Palestin sekitar 1920-1939. Ini memang meloyakan. Hinggakan mereka memberi sagu hati dan membiayai kos penghijrahan kepada yahudi yang berpindah ke Palestine.

Rakyat asal Palestin membantah penghijrahan Yahudi Zionis yang semakin pesat, tetapi Britain buat tak tahu. 


Perang Dunia Kedua meletus pada tahun sekitar 1939-1945. Di Eropah, Adolf Hitler (German) memulakan penghapusan etnik Yahudi atas sebab-sebab tertentu. Sebelum German tewas, berjuta-juta orang Yahudi telah dibunuh. Lebih daripada 200 000 orang Yahudi dapat berhijrah ke Palestin di bawah program Zionis.


Banyak pertempuran berlaku pada ketika ini kerana perselisihan faham hinggakan PBB tidak mampu mengawal keadaan yang terlampau kelam-kabut di Palestine.




Pada 1947, PBB memulakan pemecahan negara Palestine. PBB memberikan lebih dari separuh tanah Palestine kepada Yahudi Zionis untuk mewujudkan negara haram Israel. Yahudi Zionis pula menggunakan kekerasan untuk mengusir peduduk Palestine. Tujuan mereka adalah untuk menguasai tanah Palestine sepenuhnya sebagai persiapan penubuhan negara haram Israel.
Akhirnya pada 1948, Zionis mengisytiharkan negara haram Israel untuk kaum Yahudi. Sejumlah 800 000 rakyat Palestin lari sebelum kemaraan askar Israel.


Israel diterima sebagai negara anggota PBB pada 1949. Israel menerima arahan dari PBB untuk membenarkan rakyat Palestin kembali ke tanah air mereka, tetapi Israel tidak mematuhi arahan ini. Akhirnya rakyat Palestin terpaksa tinggal di kem-kem pelarian. Rakyat Palestin tidak menubuhkan sebarang gerakan penentang tetapi sebaliknya mereka bersikap tidak peduli dan menanti sahaja kedatangan tentera Arab dan saudara-saudara islam untuk membebaskan Palestin.

Pada tahun 1956, Sekumpulan penuntut Palestin, salah seorang daripada mereka ialah Yasser Arafat, memutuskan untuk bertindak sendiri dan mereka menubuhkan Gerakan Pembebasan Palestin atau al-Fatah. Yasser Arafat yang meninggal dunia pada 2004, dipercayai telah diracun menggunakan bahan polonium berdasarkan satu kajian makmal yang dilakukan di Switzerland. Fatah kini merupakan kerajaan di Tebing Barat.


14 Disember 1987, HAMAS iaitu Harokah al Muqowamah al Islamiyah (Gerakan Perlawanan Islam) ditubuhkan oleh Syeikh Ahmad Yasin. Beliau dibedil oleh 2 peluru berpandu ketika usai solat subuh di sebuah masjid. HAMAS kini merupakan kerajaan di Gaza. S
Zionis dan Israel semakin melampau, tidak puas hati dengan kemusnahan dan rampasan negara Palestin dari tangan penduduknya, mereka memulakan siri serangan demi serangan ke atas Gaza dan Tebing Barat. Tujuan mereka adalah untuk meluaskan tenah jajahan mereka dan melunaskan dendam selama ini terhadap umat Islam. Dengan bantuan dari USA dan Jewish United Fund, kekuatan tentera mereka tidak tertanding oleh pejuang-pejuang Palestine.

Hari demi hari, Palestine semakin mengecil, penduduknya dibunuh dan diusir keluar dari tanah mereka sendiri. Kicauan burung bertukar menjadi bunyi letupan bom saban hari.


Kini, bukan sahaja serangan masih diteruskan ke atas penduduk Palestine, mereka turut membina tembok sekeliling Gaza, menyekat bantuan makanan, menyekat bantuan ketenteraan dari negara luar serta menghadkan kawasan perairan untuk penduduk gaza. Mengurung mereka tanpa jalan keluar, lalu membedil mereka.. Perangai macam binatang.. Malah lebih teruk.
Sesungguhnya, kalau nak disenaraikan list kekejaman Yahudi Zionis terhadap manusia & umat islam terutamanya, berbuku-buku lah jawabnya. Cukuplah sekadar penulisan ringkas berkaitan kronologinya. Moga kita sama-sama berusaha menambah ilmu mengenai perkara ni. Sama-samalah kita perangi Zionis! Bukan yahudi, tapi zionis...




Palestine dulu.. dan Palestine kini.. [kredit gambar]